I ett litet samhälle i Norge flyttade 2019 en familj på tre personer in i ett äldre timmerhus. Ett bra och varmt hus är absolut nödvändigt på en plats där vintrarna är kända för att vara mörka och kalla. Något som familjen själva har fått erfara. Där började projektet med att renovera ett timmerhus och drömmen om äkta värme kom till.
Lantligt och mysigt timmerhus i Svorkmo
Anita och hennes son på 17 år och dotter på 14 år flyttade in i sitt nya hus i Svorkmo 2019. Huset är ett äldre timmerhus från 1950 som har genomgått flera renoveringar genom åren. Det ligger idylliskt i lantliga omgivningar, vilket Anita trivs väldigt bra med då trädgårdsarbete och trädgårdsprojekt är hennes stora passion.
Litet samhälle på landet
Svorkmo är ett litet samhälle några mil från Trondheim i Midt-Norge. Det finns mycket jord- och skogsbruk i området och kuperad terräng som bjuder på goda möjligheter till friluftsliv, framförallt på vintern. Här känner alla varandra, ung som gammal, och det finns ett litet centrum på gångavstånd från huset.
När Anita äntligen kunde förverkliga sin dröm om att köpa ett äldre hus insåg hon vilken stor potential huset hade för att bli deras hem. Med många timmars arbete och återbruk efter bästa förmåga fick hon till slut sitt drömhus.
Kalla vintrar med temperaturer nedåt −35 grader
Vintertid får det lilla samhället verkligen erfara vad riktig vinter innebär. Här kan det bli −20 och ända ned till −35 grader! Vid så låga temperaturer är det viktigt att ha ett hus med bra isolering, moderna fönster och alternativa värmekällor för att kunna hålla värmen.
Det äldre timmerhuset hade tidigare bara elvärme, vilket ju är väldigt dyrt i dessa tider. Med timmerväggar i delar av huset, dålig isolering och en äldre skorsten med eldningsförbud var det tydligt att någonting behövde göras. Flera saker åtgärdades som golvisolering, men eldningsförbudet var svårare att få bukt med.
Visste du att ? En alternativ värmekälla som en braskamin kan visa sig också vara väldigt viktigt om strömmen skulle gå mitt i vintern – särskilt på en plats som Svorkmo. En braskamin fungerar alltid – oavsett om strömmen är på eller inte.
Värmande hjälp från en god vän
Carina, en god vän till Anita, ville gärna hjälpa till för att hon skulle få en varmare vinter.
Jag är så privilegierad som bor i ett välisolerat hus. Jag har golvvärme och en ny kamin från 2019 som värmer gott i kölden. Det här är en lyx jag önskar alla hade. Men för min vän är det här ingen självklarhet.
Carina
När skorstenen belades med eldningsförbud och de fick veta att de var tvungna att byta ut kaminen fick Carina en idé. Hon skapade en Spleis och använde sociala medier för att nå ut till människor med uppmaningen att samla in pengar till sin väns skorstens- och kaminprojekt. Spleis är en norsk digital insamlingsaktion som man kan starta själv för att samla in pengar till en sak – i det här fallet var det för att hjälpa en vän.
Denna fina, varma gest gav god respons och Carina kunde samla in tillräckligt med medel för att ”Projektet renoverad-skorsten-och-ny-kamin” kunde dra i gång.
Mer värme med en ny renbrännande braskamin
En återförsäljare av eldstäder i området kontaktades och Anita fick bra hjälp med att välja en braskamin som passade till huset. Kaminen som fanns i huset tidigare var en gammal etagekamin, Jøtul 606, en klassiker som hade sin storhetstid för många år sedan. Valet av ny braskamin föll på en Jøtul F 167, vilket kändes som ett tryggt och bra val då både Anita och Carina känner till Jøtul väl sedan tidigare. Jøtul F 167 är en renbrännande braskamin med modern eldningsteknik och med mycket bättre värmeeffekt än den gamla Jøtul 606. Anita lär märka stor skillnad med sin nya braskamin, som dessutom nästan kan halvera vedförbrukningen för henne om den används på optimalt sätt.
Vedeldningstips och skorstensrenovering som säkerställer bra eldning
Med rätt eldningsteknik får man ut mycket mera värme och en miljövänligare förbränning än vid eldning i äldre kaminer. Skorstenen, som är hela 12 meter hög, kontrollerades också och är nu godkänd för eldning – och ger bra drag till kaminen. Eftersom kanalerna i skorstenen utgör själva motorn för braskaminen är detta mycket viktigt för att få bra fyr.
Vill du lära dig elda på rätt sätt? Vi visar hur du gör i vår steg-för-steg-video!
Med mycket skog i området är det gott om ved i Svorkmo. Skogsägare och jordbrukare lägger ofta ut på sociala medier att ett område behöver röjas och det bara är att komma och hämta. Anita och hennes son kan då komma och hämta det de behöver till ved och hugger den själva. När Jøtul var på besök påminde vi om vikten av att torka veden i god tid före eldningssäsongen, och visade olika knep för att kontrollera att veden är tillräckligt torr.
Tips! En braskamin blir aldrig bättre än veden man lägger i den.
Ser fram emot kalla vinterkvällar i ett varmt och ombonat hus
Anita säger att hon är mycket nöjd med sin vedspis, att den värmer gott och att glasen ger bra insyn i lågorna från flera håll.
Jag älskar att sitta framför braskaminen och planera nya projekt med huset och trädgården.
Anita
– Vi tänder gärna en brasa på morgonen och när vi kommer hem efter skolan och jobbet. Båda barnen har också lärt sig att tända, så nu är vi redo för hösten och vintern, säger den lyckliga tvåbarnsmamman.
Önskar du dig en Jøtul F 167?
Våra duktiga återförsäljare hjälper dig gärna med ditt eldstadsprojekt! Med vår miljömedvetenhet med återvinning av gamla vedspisar och forskning kring Clean burn Technology kan du mysa framför brasan med gott samvete.