Mycket av det mysiga med att ha en kamin eller braskamin är just att kunna se brasan därinne genom de stora glasen. Men när glaset täcks av sot och beck och skymmer sikten blir det inte lika trevligt längre. Här ger vi en förklaring och tips på hur du slipper sot på kaminglaset.
Därför får du sot på glaset
Om temperaturen i kaminen är för låg ökar risken för att sot och tjära lägger sig som en filt i brännkammaren och på kaminglaset. Det beror oftast på att veden du eldar med är för fuktigt eller att det är dåligt drag.
Använd torr ved
Fuktig ved sänker temperaturen i kaminen eller braskaminen, vilket ger dålig förbränning och är en vanlig orsak till problem med sot. Tänk på att färsk ved bör lagras i minst sex månader, helst ett år, före eldning för att den ska hinna bli tillräckligt torr. Då måste veden förvaras på ett sätt som inte försämrar kvaliteten. Ju torrare ved, desto mera värme! Med tillräckligt torr ved menar vi en fukthalt på mindre än 20 %. Om du använder ved med en fukthalt över 20 % blir sot- och partikelutsläppen 10 till 30 gånger större än med torr ved.
Fukthalten i veden kan du kontrollera på flera sätt:
Det mest exakta sättet är att använda en fuktmätare.
Du kan också slå två vedkubbar mot varandra. Om det låter som du slår en boll med ett bollträ är det ett gott tecken som tyder på att veden är torr. Om du hör ett dovt ljud är veden inte tillräckligt torr.
Du kan stryka lite diskmedel i ena änden av vedträet och blåsa i den andra. Blir det såpbubblor i änden med diskmedel är träet torrt.
Undvik sot med god lufttillförsel
När du ska tända i kaminen är det viktigt att ha god lufttillförsel redan från starten av tändningen. Här är det viktigt med torr ved som är finkluven och att spjället är helt öppet.
För att få fart på tändningen ordentligt kan ett tips vara att ha luckan lite på glänt i några minuter tills det tar fyr ordentligt. Det gör att temperaturen i elden snabbt blir hög, förbränningen fullständig och avgaserna rena – vilket ger mindre sot.
Om det är svårt att få i gång brasan ordentligt på grund av dåligt drag har vi ytterligare några tips som kan vara till hjälp.
Tänd från toppen!
Själva förbränningen påverkar också hur mycket sot och partiklar elden avger innan förbränningen blir optimal. Den miljövänligaste metoden är att tända från toppen. Det ger bättre lufttillförsel och gör att den första vedladdningen varar längre och brinner bättre.
Visste du att flera av våra kaminer och braskaminer är utrustade med ett luftspolningssystem och en glasbeläggning som hjälper till att hålla glaset rent under eldning? Om det ändå samlas sot på glaset räcker det oftast med att elda extra friskt en kortare period. Värmen och luftspolningssystemet gör då att sotet som fastnat på glaset bränns bort.
Så rengör du glaset på kaminen
Om glaset på kaminen ändå skulle sota igen är den enklaste och miljövänligaste metoden att använda papper och sot.