Dame framför spisen. Foto.

Ny eldstad? Vi har 8 tips för dig att köpa en ny eldstad

Vad ska jag tänka på när jag köper en ny eldstad? Vi ger dig svaren! När allt kommer omkring bör du välja en produkt som passar in i ditt hem för du kommer leva med den länge, den ska passa inredningen, den ska värma bra och det bör kunna placeras där du vill ha den. Vi förstår att det kan vara mycket att tänka på så vi hjälper dig igenom de olika stegen så att du känner dig trygg när du väljer en ny eldstad.

8 råd från branschexperter

Vi har samlat 8 råd från våra återförsäljare om vad du bör tänka på när du skall köpa en ny eldstad. Dessa tips kan vara bra att ha med sig när man besöker en återförsäljare, så du är beredd när frågorna kommer. Här är vad du bör tänka på:

 

  1. Är syftet med öppen spis uppvärmning, eller bör det passa inredningen?
  2. Hur stor eldstad ska jag ha?
  3. Var ska jag placera den nya kaminen?
  4. Kom ihåg att skorstenen också skall kontrolleras!
  5. Typ av bostad kan vara viktigt när man tittar på eldstadens funktion.
  6. Kan jag montera eldstaden själv?
  7. Måste jag förstärka golvet?
  8. Borttagning av en gammal eldstad.

Detta är en del av de svar som återförsäljaren behöver för att kunna hjälpa dig med ett bra kaminval. Du kommer bli en nöjd kund och kan koncentrera dig på att njuta framför din nya eldstad.

1. Är syftet med eldstaden uppvärmning, eller bör det passa inredningen?

Eldstadens design är en viktig faktor för många när det gäller att köpa en ny eldstad. Men det som kanske är viktigast är det  jobbet eldstaden ska göra; vilket är att ge värme. Och vad tänker du på här? Hur mycket värme behöver du?

Om ditt hem är välisolerat har du ett värmebehov på ca. 60-70 watt per kvadratmeter, men detta kan se olika ut beroende på typen av isolering, antalet fönster och takhöjd, säger Svein Sanne, kundtjänstchef på Jøtul.

Exempel: Om ditt hem är 100 kvadratmeter räcker en eldstad med 5 kW för att värma den.

Det är därför lämpligt att först ta reda på dina värmebehov  och sedan titta på design. Då kommer du  sitta framför en kamin som ger dig det du vill ha, både i funktion och utseende.

2. Hur stor eldstad ska jag ha?

För att få en positiv upplevelse av sin eldstad är det mycket viktigt att storleken anpassas till bostadsyta och värmebehov. Om eldstaden är för stor kommer du ofta att elda på för låg effekt och riskera sot på glas och i skorstenen. Med en för liten eldstad finns risk för överbelastning och förkortad livslängd.

Lyckligtvis är detta inte något du bör tänka på, våra återförsäljare är redo att hjälpa dig.

 

Har du mycket sot på glaset i spisen som förhindrar lågorna? Vi förklarar hur du gör rent dina glas snabbt och enkelt!

3. Var ska jag placera den nya kaminen?

Eldstadens placering kan bestämma hur mycket värme du får ut. Om du till exempel väljer att placera en vedspis i köket för din ”hygge”, ger detta inte nödvändigtvis den bästa värmeavgivningen, som om den ligger mer centralt i huset. Naturligtvis påverkar också din planlösning hur mycket värme du får ut..

Ett bra tips, innan du går till återförsäljaren, är att rita en skiss av rummet med eventuell skorsten, brandvägg och placering av möbler. Dessutom är det bra att ta med bilder på hur det ser ut idag. Då är du väl förberedd när du kommer till återförsäljaren och de kan hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

4. Kom ihåg att skorstenen också måste kontrolleras!

Visste du att de flesta eldstadsproblem härrör från en felaktig storlek eller dåligt fungerande skorsten? För att en kamin skall fungera optimalt bör den anslutas till en skorsten med en inre diameter större än rökutloppet i spisen. Om du har en skorsten som är gammal eller sliten kan du behöva renovera denna för att säkerställa en god funktion. Om du är osäker på om du har en skorsten med rätt dimension eller gott skick, kan våra återförsäljare hjälpa dig att undersöka detta.

Och du inte har skorsten idag och vill ha en ny eldstad så finns det idag stålskorsten som kan placeras direkt på kaminen. Stålskorsten passar alla eldstäder, alla typer av bränsle, bastur, stugor och hus. Den passar lika bra i nya som i gamla hus, och kan vinklas i sidled så att kaminen kan stå exakt där du vill ha den.

5. Typ av bostad kan vara viktigt när man tittar på eldstadens funktion.

Något annat som är viktigt att tänka på när man planerar att köpa en ny eldstad är typ av hus som man bor i. Gamla, slitstarka hus, med dålig isolering, kräver betydligt mer värme än bostäder med god isolering och tre-glas fönster. Hur mycket värmeförlust är det i ditt hem? Oavsett om du bor i ett lågenergihus eller nyare är det viktigt att välja en eldstad som fungerar bra på låg effekt.

6. Kan jag montera eldstaden själv?

I Sverige får du installera en eldstad själv, men du måste kunna dokumentera att spisen är installerad i enlighet med installationsanvisningen och du bör ha professionell kunskap. Du kan låta återförsäljaren installera och ta ansvar hela vägen. Normalt bör du räkna med att betala för 2 personer i 6 till 8 timmar.

Detta inkluderar förberedelser och transport och beror mycket på projektets storlek och typen av kamin eller spiskassett som skall installeras.

7. Måste jag förstärka golvet?

De flesta av Jøtuls kaminer och eldstäder kan installeras utan att förstärka golvet, men för säkerhet bör du göra en beräkning. Enligt den norska standarden måste du ladda varje kvadratmeter med 150 kg. En eldstads vikt bör fördelas på det område som täckas av eldstadens markyta, plus 0,6 meter i varje riktning.

Exempel:

Vikten av en eldstad med en basyta på 0,5 x 0,5 meter fördelas över en yta på (0,6 + 0,5 + 0,6) mx (0,6 + 0,5 + 0,6) m = 2,89 kvm.

Således kan en eldstad med en markyta på 0,5 x 0,5 meter, fritt placerad på ett golv, väga upp till 433 kg. (2,89 m2 x 150 kg / m2).

Eldstaden står ofta mot en vägg och viktberäkningsområdet kan därför minskas något.

Var detta komplicerat?

Vi förstår att detta kan verka komplicerat, men lyckligtvis kan våra duktiga återförsäljare hjälpa dig med detta.

8. Borttagning av en gammal eldstad

Många återförsäljare erbjuder borttagning av din gamla eldstad. Ha gärna med ett foto av den gamla eldstaden när du går till en återförsäljare, så får du snabbare ett överslag på vad det kommer att kosta att ta bort din gamla eldstad. Om det är ett stort jobb och mycket murverk som ska rivas kan det öka kostnaden något. Man kan också få råd om gällande regelverk, och om hur man förhåller sig till det.

Sedan är det bara att välja och vraka!

Med dessa tips är du väl förberedd när det gäller planering av din nya eldstad. Titta gärna igenom vårt breda urval av eldstäder, eller besök en av våra återförsäljare för bra hjälp och en bra affär.

 

Titta gärna igenom vårt breda urval av eldstäder