Hender som varmer seg på peisen

Vilken eldstad ger mest värme?

En eldstad eller braskamin där hemma eller i stugan ger massor av trivsel, verkar avstressande och – inte minst – sänker dina uppvärmningskostnader i tider med höga elpriser. Men hur väljer du rätt eldstad som passar just dina värmebehov?

Damen sitter framför den öppna spisen på kvällen

Vilket värmebehov har du?

Vill du ha en vedbaserad eldstad mest för den mysiga stämningen? För att kunna elda under köldtopparna och spara el? Eller ska den vara rummets och bostadens primära värmekälla? Och hur många kvadratmeter vill du värma upp? Vi har ett stort urval braskaminer, murspisar och spisinsatser, just för att tillgodose många olika behov. Våra återförsäljare kan hjälpa dig att hitta den optimala eldstaden för dig. Men det är bra att ha tänkt igenom behovet och användningen en del innan du besöker din närmaste återförsäljare.

Vet du redan vilken braskamin eller murspis du vill ha? Kontakta närmaste återförsäljare i dag!


När du först börjar ta ställning till vilka behov braskaminen ska uppfylla, kan det vara bra att veta lite om de olika värmetyper som eldstäderna producerar:

Braskamin med strålvärme – snabb uppvärmning runt braskaminen

De flesta braskaminer ger strålvärme i högre eller lägre grad. Strålvärme är värme som snabbt värmer upp luften och ytor (och kalla kroppar) runt kaminen. Typiskt för strålvärme är att själva kaminen blir mycket varm och därför inte kan stå nära brännbara väggar eller möbler. Den här typen av värme kan fungera bra i rum med hög takhöjd, i välventilerade hus eller där du vill ha snabb och direkt värme från kaminen.

Tips!
En fläkt kan vara en bra lösning under kalla dagar för att sprida värmen i rummet och ge ett jämnt och behagligt inomhusklimat.

Strålvärme från braskamin
Strålvärme från braskamin

Konvektionskamin – sprider värmen från braskaminen runtom i rummet

Den största skillnaden mellan en konvektionskamin och en strålvärmekamin är sidoväggarna. En konvektionskamin har plattor på sidorna av förbränningskammaren som gör konvektionsvärme möjlig. Den kalla luften pressas genom luftspalter och värms upp i kanalerna mellan plattorna innan den stiger uppåt och försvinner genom ventiler överst på braskaminen. Det här gör att den varma luften cirkulerar, stiger och sprider sig runtom i rummet för att därefter gradvis tryckas nedåt i rummet allteftersom luften värms upp. Det ger inte lika snabb uppvärmning som vid strålvärme, men sprider en jämnare värme i hela rummet. Den här processen gör också att själva braskaminen inte blir så varm, och därmed är den enklare att placera i interiören än en strålvärmekamin.

Konvektionsvärme från braskamin
Konvektionsvärme från braskamin

Den här typen av braskamin passar bra när vedeldning står för huvuduppvärmningen av bostaden vintertid – när det inte är mycket högt till tak eller om möbler står i vägen för strålvärme.

I flera av våra braskaminer och murspisar (bland annat braskaminen Jøtul F 483) har vi kombinerat strål- och konvektionsvärme, med tanke på hus som inte är utrustade med brandmur. Det innebär att de kan stå tätt intill väggen samtidigt som de säkerställer en behaglig inomhustemperatur.


Täljstenskaminen Jøtul FS 175

Täljstenskaminer och andra värmelagrande braskaminer

Förutom att ta ställning till vilken typ av värme du önskar, kan du också titta på olika värmelagrande braskaminer så att du utnyttjar värmen optimalt. Både täljstenskaminer och braskaminer med värmelagring i överdelen är eldstäder som avger värme länge efter att sista vedträet har brunnit ut.

Värmelagrande murspisar och braskaminer avger värme länge efter att sista vedträet har brunnit ut.

Behaglig värme med täljstenskamin

Täljstenskaminer ger jämn, mjuk och behaglig värme som varar länge. Ju mer täljsten, desto mer värme kan du lagra. Du slipper att temperaturen går upp och ner – och får en stabilare värme. En massiv täljstenskamin blir genomvarm efter ett par timmar, och kan fortsätta att avge värme i upp till tolv timmar efter att elden har slocknat.

Täljstenskaminen Jøtul FS 162 Advance

Kamin med inbyggda värmelagrande stenar

Om du väljer en kamin med möjlighet till värmelagring kan du lägga till värmeabsorberande stenar i den övre kammaren (exempelvis braskaminen Jøtul FS 162 Advance). Stenarna absorberar värmen från braskaminen över tid. Många kaminer som dessa har ofta en ventil upptill – när den är stängd håller den kvar värmen i kammaren så att stenarna värms upp. När du har eldat klart kan du öppna ventilen för att släppa ut den lagrade värmen i rummet. Detta kan ge upp till tolv timmar extra värme efter att det sista vedträet har slocknat.

När du har eldat klart kan du öppna ventilen för att släppa ut den lagrade värmen i rummet.


Se upp så att inte värmen försvinner ut genom skorstenen

Det är värt att veta att om du väljer att gå från en äldre icke-renbrännande braskamin till en ny renbrännande braskamin kommer du uppleva att din eldstad ger dig mycket mer värme per vedträ. Detta gäller framför allt om du installerar en spiskassett i en öppen eldstad – då kan faktiskt verkningsgraden öka upp till 80 %! Du får en mer ekonomisk, miljövänlig och säker eldstad där du kan fortsätta att njuta av de vackra lågorna genom ett stort glas.

Före-/efterbilder på öppen eldstad med insatt spiskassett Jøtul C 400 Panorama
Före-/efterbilder på öppen eldstad med insatt spiskassett Jøtul C 400 Panorama

Hur stor braskamin bör du ha?

Kanske tänker du att den största kaminen kommer att ge dig mest värme – men det är inte nödvändigtvis det bästa valet för dig och ditt kaminprojekt. Värmebehovet i din bostad beror på hur välisolerad den är, vilken typ av bostad det är, hur stora fönstren är och vilket klimat du bor i. Om du köper en stor kamin till ett litet rum kan det resultera i det vi kallar ”småeldande”, som inte ger särskilt mycket värme och gör att glaset snabbt sotar igen. Vi rekommenderar att du mäter upp den yta som ska värmas upp och lämnar informationen till din närmaste återförsäljare så att de på bästa sätt kan hjälpa dig att hitta den kamin som uppfyller dina behov.

Händer som pekar på iPad med ark med rumsfördelning i ett hus.

Våra rekommendationer

Med en uppsjö av olika typer av braskaminer och eldstäder rekommenderar vi att du pratar med din närmaste återförsäljare och förklarar dina behov av värme, design, rummets storlek och bostadens tillstånd – så att de enkelt kan hjälpa dig att hitta din nya drömkamin. I vårt sortiment kommer du garanterat att hitta en braskamin eller eldstad som passar dina behov, oavsett om du önskar värmelagring eller inte – som kommer att ge dig värme och trivsel i många år framöver.