Julstämning med en mysig och värmande brasa
Vad vore väl julen utan en mysig kamin? Den sköna värmen från glöden och lågorna lyser upp i vintermörkret och ger en härlig julstämning. Hur gör man då för att få en sådär mysig brasa till jul? Följ vårt lilla recept i fyra steg nedan så ska du se att julmyset infinner sig.
Vi önskar en riktigt god jul – med en brasa tänd uppifrån
Visste du att det är miljövänligare att tända brasan uppifrån? När du gör det bildas det mindre sot och aska, vilket i sin tur ger bättre lufttillförsel och gör att det första vedträet brinner längre. Dessutom uppnår kaminen optimal temperatur snabbare, samtidigt som gaserna brinner bättre.
Recept på en perfekt julbrasa
- 2–3 stora vedträn
- 2–3 medelstora vedträn
- 7–10 mindre stickor tändved
- 2–3 briketter
- Tändstickor/tändare
Så här eldar du i eldstaden
- Öppna alla spjäll och lägg i 2–3 stora vedträn i botten på kaminen (placera vedträna med cirka 1 cm mellanrum så att luften kan flöda fritt).
- Lägg i 2–3 medelstora vedträn ovanpå de som ligger i kaminen (lägg dem tvärs emot).
- Avsluta med 2–3 lager tändved längst upp (cirka 2–4 cm tjocka).
- Lägg briketter på toppen, tänd och stäng luckan!
Andra tips för att elda i eldstaden!
- Använd torr ved! Fuktig ved brinner inte lika bra som torr och den genererar mer rök, sot och sur lukt.
- Elda inte upp julpappret i kaminen! Om du gör det finns det risk för soteld.
- Lämna luckan lite öppen i början så tar sig brasan snabbare (glöm inte att stänga den när brasan har tagit sig).
- Om brasan inte tar sig kan du öppna ett fönster eller ytterdörren eller stänga av köksfläkten (på så sätt får du mer drag till brasan).
- Tänk på miljön! Vi rekommenderar att du inte använder tidningspapper för att starta brasan. Tidningspapper genererar mer sot, vilket i sin tur är skadligt för miljön.
Hade du tänkt göra kaminen ren i god tid innan jul?
Ta en titt på våra rekommendationer för hur du rengör glaset i din kamin.
Läs mer om rengöring av eldstad