Jøtul F 163 svart kamin med påskliljor i en stuga

Så firar man påsk i Norge

Norrmän älskar påsken! Mysa framför brasan, äta choklad, umgås med familjen, åka skidor, leva ”hytteliv” och bara koppla av. Det beskriver vad påsken betyder för människor i Norge. Tycker du det låter trevligt? Då ska vi lära dig att fira påsk på norskt vis!

Äntligen påsk! För de flesta norrmän innebär den gula högtiden massor av trevliga och mysiga saker. Det är något vi ser fram emot efter årets första mörka och kalla månader. Om du vill fira påsk som vi gör i Norge ska du göra så här:

Mysa i den goda värmen framför brasan

Självklart var vi bara tvungna att sätta mys framför brasan överst på listan. I Norge finns det nästan 1,2 miljoner bostäder där man eldar med ved i en eldstad eller braskamin. Och under påsken eldas det flitigt i hemmen. Kaminen är en riktig stämningshöjare. Brasan skapar en lugn och trivsam atmosfär som passar väl ihop med påskens alla aktiviteter, som att spela spel, läsa en bok, se en film eller titta på favoritserier, laga mat och ha en trevlig pratstund i soffhörnan. Börjar du med att tända en brasa i kaminen så talar du på ett sätt om att här ska vi umgås och ta det lugnt resten av kvällen.

Jøtul F 373 Advance mor och son trivs framför brasan

Det norska ”hyttelivet”

I Norge är väldigt starka känslor förknippade med stugan på landet och mycket handlar om släkt och samhörighet. Den norska ”hytten” har blivit en plats där man kan umgås med hela familjen en längre tid och inte bara vara på besök, äta middag, dricka kaffe och sedan åka hem igen. Det är en plats där man också måste göra praktiska saker tillsammans: hämta vatten i bäcken, sätta upp ett staket, tända en brasa och gå på gemensamma promenader. Det är en plats som är mer primitiv än hemma. Den ligger ofta mitt ute i naturen och har tillhört familjen i flera generationer.

 

Jøtul F 520 HT svart vedspis i norsk stuga

 

När du åker till stugan åker du på ett sätt bort från vardagsstressen. Stugan är för många som en fristad. Här kan du ägna tiden åt att göra precis vad du känner för – utan förpliktelser och förväntningar från andra.

Om du inte har någon stuga på landet kan du ändå skapa en ”hyttekänsla” därhemma där du helt enkelt gör dig ”fri” från alla förpliktelser och har en helg för dig själv då du kan göra det du vill.

Ut på tur aldrig sur

Många norrmän åker till fjällen på påsklovet, så därför är också skidåkning en stor del av påskfirandet på landet. Med vit glittrande snö över fjället, perfekt skidföre, choklad med sig i fickan och varm kakao i termosen har du det perfekta receptet på en skidtur värdig påsken. Så länge man kommer ihåg att följa fjällvettsreglerna och den välkända åttonde regeln (”Vänd i tid, det är ingen skam att vända”) så är det få saker som slår en lång skidtur på fjället i vårsolen. Fjällvettsreglerna är nio råd som tagits fram av Norska turistföreningen och norska Röda korset för att förhindra olyckor i fjällen.

  1. Planera turen och tala om vart du går.
  2. Anpassa turen efter förmåga och förhållanden.
  3. Ta hänsyn till väder- och lavinvarningar.
  4. Var förberedd för oväder och kyla, även på korta turer.
  5. Ta med nödvändig utrustning så att du kan hjälpa dig själv och andra.
  6. Gör trygga vägval. Känn igen skredfarlig terräng och osäker is.
  7. Använd karta och kompass. Vet alltid var du är.
  8. Vänd i tid, det är ingen skam att vända.
  9. Spara på krafterna och sök skydd om det är nödvändigt.

Har du däremot inte tillgång till snö och skidföre är en promenad i friska luften eller en cykeltur inget dåligt alternativ. Allt går ut på att ta sig tid. Ta med en bit choklad i fickan, varm kakao i en termos och en kompis med på turen så kan påsken hemmavid bli minst lika trevlig som en påsk i stugan.

Vi vill önska alla en riktigt glad och mysig påsk!

Så, kanske blev du lite inspirerad att fira påsk på norskt vis? Med avkoppling, härlig gemenskap, turer i naturen eller staden, god mat – och inte minst med en brasa i kaminen! Är du osäker på hur du tänder i kaminen? Följ då vår steg-för-steg-guide. Glad påsk!

Så eldar du i kaminen