De höga energipriserna gör fördelarna med att ha en kamin eller braskamin i hemmet större än någonsin. För vad ger väl en bättre känsla än att kunna njuta av lågorna från en värmande möbel som sänker pulsen och uppvärmningskostnaderna på samma gång?
I en tid då el- och energiförbrukningen ständigt stiger ökar också belastningen på elnätet. Därför kan det vara bra att sprida ut förbrukningen över dygnet och använda braskaminen när elpriserna är som högst. Med konstant stigande energipriser kan en renbrännande kamin eller braskamin vara en riktigt bra investering för att kunna hålla värmen under köldperioder och sänka uppvärmningskostnaderna.
Dessutom behöver du inte oroa dig för att behöva frysa om det skulle bli strömavbrott. Braskaminen är en värmekälla du alltid kan lita på!
Behåll värmen längre med värmelagrande sten och täljsten
Jøtul har kämpat mot kylan alltsedan 1853 och i dag är vi en av världens ledande producenter av braskaminer, insatser och kaminer– ständigt på jakt efter den effektivaste förbränningen, inpackad i en design som inte bara gör den till ett blickfång i rummet. På många sätt säger den också något om dig som person!
I vårt breda sortiment av kaminer och renbrännande braskaminer hittar du garanterat en modell som passar dina uppvärmningsbehov och har en design som smälter in naturligt i rummets atmosfär.
Många fördelar med värmelagrande kaminer och braskaminer:
Behaglig värme som varar i timmar
Lägre vedförbrukning
Mindre behov av andra värmekällor
Ekonomiska fördelar
Miljövänlig eldning
Täljsten – värmelagrande natursten
Om du väljer en av våra kaminer med täljstensbeklädnad, som murspisen Jøtul FS 175, får du en exklusiv inredning som också gör det möjligt för dig att lagra värmen. Täljsten är en mjuk natursten i en sval grå färg. Den är dekorativ samtidigt som den är praktisk. Den lämpar sig utmärkt för värmeupptagning och värmelagring och avger värme långt efter att de sista vedträna brunnit ut. Vi har flera braskaminer som kan bekläs med täljsten på toppen eller sidorna för extra värmelagring (tillval).
Jøtul Heat Storage System – kaminer och braskaminer toppade med värmelagrande stenar
Flera av våra braskaminer har också möjligheter till värmelagring i toppen, som braskaminen Jøtul F 371 Advance High Top, så kallat Jøtul Heat Storage System. Tack vare dolda värmelagrande stenar placerade i toppen av braskaminen kan de ge upp till 12 timmar extra värme efter att det sista vedträet lagts in. Tänd upp i braskaminen på morgonen och gå till jobbet. När du kommer hem är det fortfarande varmt. Med Jøtul Heat Storage System förlänger du uppvärmningsperioden och får lägre vedförbrukning.
Stora besparingar med vedeldning
Hur mycket pengar du sparar på att elda med ved beror på vilken typ av ved du eldar med, tillgången på ved och inte minst kaminens verkningsgrad. En icke renbrännande eldstad kan bara omsätta 50 % av veden till värme, enligt bland annat norska naturvårdsföreningens projekt ”Energismart”, medan den nya renbrännande eldningstekniken som Jøtul använder har en verkningsgrad på över 80 %. Samma källa rankar förresten Jøtuls kaminer och braskaminer som de mest energismarta!
Som exempel nämns att en 40-literssäck med björkved teoretiskt värmer motsvarande 76 kWh. Men eldas den i en gammal kamin ger den bostaden bara 39 kWh värme medan en renbrännande braskamin ger drygt 60 kWh. Det betyder att om du köper en famn ved (motsvarande 54 40-literssäckar) så får du ut drygt 3240 kWh i en renbrännande braskamin. I en gammal kamin får du bara ut 2106 kWh och du behöver 29 säckar till!
Orsaken till de stora skillnaderna ligger just i eldningstekniken. Jøtul är i dag världsledande inom Clean Burn Technology, som ger minimala partikelutsläpp eftersom braskaminen använder energin till att skapa värme i stället för rök.
Egen arbetsinsats kan göra vedeldningen ännu billigare
Enova, som ägs av norska klimat- och miljödepartementet, har tagit fram en bra översikt över besparingar i samband med köp av en ny kamin. Kalkylen blir förstås ännu bättre om du har tillgång till gratis ved. Det kräver dock en ganska stor arbetsinsats av dig själv då veden måste sågas, huggas och klyvas. Men vad är mer tillfredsställande än att tända med ved som man har svettats för och producerat själv? Lite fysiskt arbete med motorsåg och yxa är dessutom hälsosamt för både kropp och själ!
Kanske känner du någon som har skog som behöver röjas eller gallras lite. Eller så kan du söka på lokala marknadsplatser där virke ofta skänks bort mot avhämtning. Samma sak gäller företag som utför trädfällning. Om uppdragsgivarna själva inte vill ha timret så skänks det ofta bort. Då är det bara att ta släpet och åka dit och hämta det man vill ha!
Tänk bara på att sådan ved först måste torka i några månader innan du kan använda den. Så det gäller att vara ute i god tid om du ska hinna ladda upp med ved inför eldningssäsongen.
Med andra ord: Elda med ved och sänk axlarna – och uppvärmningskostnaderna!